CAN-Lite Carbon Filters

Can Filters heeft per 1 mei 2007 een nieuw filter geïntroduceerd:
CAN-LIGHT
De afgelopen tijd blijkt dat er vraag is naar lichtgewicht filters. Wij zijn de afgelopen jaren volop bezig geweest met het ontwikkelen van een filter met de meest ideale lichte koolsoort voor het afvangen van geur.
Inmiddels hebben wij de juiste samenstelling kunnen creëren die het best is voor onze Can-Light.

WELKE KOOLSOORT GEBRUIKEN WIJ?
Wij gebruiken een pelletised kool die enkel en alleen geschikt is voor luchttechniek. (We gebruiken dit type actieve kool overigens ook al in onze originele Can-Filters) Graag willen wij u wat vertellen over de samenstelling van deze koolsoortl. Wanneer de koolstof gedolven is uit de mijnen wordt het tot een poedervorm gemalen.(hier houdt de bewerking van poederkool en korrelkool op). Na dit proces wordt het poeder over twee banen geleid, waardoor het afval en de bruikbare kool van elkaar gescheiden wordt. Op het moment dat alleen de kool overblijft wordt er een Inert (kleefmiddel) doorheen gemengd. Na het mengen van de Inert wordt het kleverig en gaat het onder hoge druk door een pers. Hier wordt het kool bewerkt tot koolstaafjes van een diameter die de mallen in de pers doorlaten. Deze diameters kunnen we aanpassen door verschillende mallen in te zetten. (wij hebben dan ook verschillende diameters in voorraad) Wanneer de kool uit de pers komt worden ze op lengte gesneden tot staafjes. Na het snijden gaan de koolstaafjes de oven in en wordt het kool geactiveerd onder hoge temperaturen.
Het belangrijkste doel van het activeren van de staafjes kool is om de drie verschillende poriën te creëren. Micro (heel klein), Meso (kleine), en Macro (grote) poriën. Het belang van deze drie poriën is, dat deze ingangen nodig zijn om de geur in het kool op te laten nemen. Micro poriën zorgen voor de uiteindelijk adsorptie. De Meso en Macro poriën zorgen ervoor, dat de geuren bij de micro poriën terechtkomen. Het is daarom uitermate belangrijk om het kool precies de juiste tijd in de oven te houden, zodat de meest ideale samenstelling van poriën plaatsvindt. Kort gezegd zijn de actiefkoolstaafjes op deze manier geheel voorzien van poriën en niet alleen aan de boven en onderzijde van de staafjes.
HOE WERKT ACTIEVE KOOL?

Actieve kool is voor te stellen als een spons met gaten van verschillende diameter. Afhankelijk van de grootte van de af te vangen geuren wordt een type actieve kool geselecteerd dat juist die hoeveelheid poriën heeft die nodig is om zoveel mogelijk van de geuren af te vangen. Voor onze toepassing is de pelletised kool het meest geschikt. Juist omdat deze als doel heeft om geuren af te vangen.
Wanneer je echter vloeistoffen wilt filteren is korrelkool het meest geschikt (aquarium). Zo is er voor elk doel een ideale koolsoort.

De Can-Light is in eerste instantie te verkrijgen in een lengte van 1 meter en heeft een diameter van 35 cm. Wij werken met flenzen van 250 mm, 200 mm, en 160 mm diameter. Om het filter lichter te maken hebben we de binnen- en buitenmantel gaten gegeven van 3 millimeter doorsnee. De bodem en deksels zijn gemaakt van aluminium. Het vergroten van de gaten in het staal wil niet zeggen dat de luchtstroom daardoor verhoogd wordt. Deze verhalen gaan wel, maar het koolbed bepaalt hoeveel lucht er door een filter heen moet en niet de gaten in het staal (drukval). Het uiteindelijke doel van een filter is het af van gen van geur. Zoveel mogelijk lucht door het filter afzuigen/blazen is niet de juiste methode. .
Ons filter zit helemaal vol met kool. Wij trillen onze filters op een dusdanige manier af dat er geen ruimte meer is voor het kool om te bewegen. Juist dit is de reden dat Can Filters als enige geen rubber ringen in de filters gebruikt, maar alleen kool. Met als gevolg dat wij meer kool in onze filters hebben dan elk ander.
De CAN-LIGHT weegt ongeveer 20 kilo. Het filter wordt geleverd inclusief filterdoek en flens zoals u gewend bent van Can-Filters. Nieuw is dat we de CAN-LIGHT verpakken in een doos met handgrepen, zodat hij makkelijk mee te nemen is.
Mocht u vragen hebben over de CAN-LIGHT dan kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met
Can-Filters.