Kruiden kweken


Voedsel is altijd iets geweest, waardoor wij in contact stonden met de natuur en met andere mensen. De ontwikkeling van onze zintuigen maakte ooit het verschil tussen leven en dood. Langzaam maar zeker zijn steeds meer mensen zich bewust van deze vervreemding. Zij kopen alleen nog verse groenten en/of verbouwen ze weer zelf. In Amerika bestaan er hydroponic stores en andere tuin speciaalzaken die rechtstreeks contact hebben met scholen en restaurants en deze elke dag voorzien van verse en zuivere groenten en fruit.

Het eten van verse groenten heeft aanzienlijke voordelen voor onze gezondheid. Bovendien is het verbouwen van uw eigen gewassen een leuke bezigheid. Niet iedereen heeft echter de ‘luxe’ van een eigen stuk grond en steeds meer mensen hebben niet eens een eigen tuin. De markt speelt hier handig op in door relatief eenvoudige (thuis-) kweeksystemen aan te bieden, waarmee u altijd de beschikking hebt over een ‘eigen tuin’. Het thuis telen van bekende snelgroeiende gewassen, zoals sla, komkommer, tomaat, kruiden en specerijen geniet een groeiende populariteit met name ook in Nederland. Ervaar ook het plezier van thuisteelt en haal uw tuin gewoon in huis.

Mensen die ervoor kiezen om hun eigen groenten en gewassen binnenshuis te verbouwen, maken vaak gebruik van een recirculerend watersysteem (Hydroponic systeem). Bij een Hydroponic systeem wordt niet gewerkt met aarde, maar gewoon met water. Door de continue waterbevloeiing is het mogelijk het hele jaar door voedsel te kweken. Weersinvloeden hebben geen enkele invloed op het resultaat. Dankzij de Hydroponics techniek kunnen gewassen in een schone omgeving groeien, vrij van toxine en pesticide of andere grondgeboren ziekten. GANNA Nederland B.V. uit Breda levert wereldwijd de belangrijkste grond- en bouwstoffen en beschikt bovendien over een enorm kennisniveau ten aanzien van alle type kweeksystemen voor snelgroeiende planten en gewassen.

Cultuurveranderingen

Waren wij ooit jagers en verzamelaars; nu zijn we consumenten geworden van alles wat ons wordt voorgeschoteld.

Geen enkel organisme op aarde kan zonder voedsel. Alle levende wezens zijn afhankelijk van de aanvoer van voedingsstoffen en energie. Planten kunnen met hun wortelstelsel de benodigde voedingsstoffen uit de bodem opnemen, terwijl ze met behulp van hun bladgroen zonne-energie kunnen vastleggen. Deze eigenschap is de reden dat planten aan de basis van alle andere voedselketens staan.

Dieren hebben in de loop van de evolutie allerlei methoden ontwikkeld om aan eten te komen. Een giraffe gebruikt zijn lange nek om boombladeren te eten, terwijl een uil met zijn uitstekend gezichtsvermogen gemakkelijk muizen of andere prooidieren kan vinden. Er bestaat echter een wezenlijk verschil tussen het voedsel van de mens en dat van dieren. Dat verschil heet cultuur.

Mensen eten niet alleen om in leven te blijven. Niemand eet en drinkt ‘zo maar iets’, met een willekeurig persoon op een willekeurig tijdstip. Het eetgedrag van mensen is iets dat aan regels is gebonden, geen enkele cultuur uitgezonderd.

In de twintigste eeuw heeft een reeks technologische vernieuwingen enorme veranderingen teweeg gebracht in ons voedselaanbod. Vooral de combinatie tussen transporttechnologie en conserveringstechnologie heeft verstrekkende gevolgen gehad. Door de opkomst en groei van de voedingsmiddelenindustrie en de verhoging van de welvaart, zijn er allerlei nieuwe levensmiddelen op de markt gekomen. Het aantal producten dat industrieel vervaardigd wordt of vanuit verre landen wordt aangevoerd groeit met de dag.

Deze grotere variatie in voeding heeft ervoor gezorgd dat het karakter van onze dagelijkse voeding is veranderd. Het aanbod van levensmiddelen in de Nederlandse winkels is groter dan ooit! We kunnen kiezen uit een enorm scala aan producten dat overal vandaan komt. De huidige generatie westerse kinderen hoeft beslist niet te verhongeren.

Naast het gevarieerde aanbod dat ons via supermarkten en speciaalzaken wordt aangeboden, is het aangeboden voedsel nog nooit zo goedkoop geweest. Gemiddeld wordt er nog maar 10% van ons inkomen besteed aan levensmiddelen en dat is wel eens anders geweest.

Onze behoeften

Eén van de belangrijkste behoeftes van mensen overal ter wereld is de beschikbaarheid van gezonde voeding. Niet alleen in de westerse maatschappij, maar zeker ook in Aziatische en Latijns Amerikaanse landen leven mensen in een omgeving van calorische overschotten. In toenemende mate lijden mensen aan voedselgerelateerde ziekten en aandoeningen zoals obesitas, allergieën, overgewicht, cardiovasculaire-ziektes, diverse typen kanker, diabetes en ondervoeding. Door onze levensstijl is bovendien overmatige stress een serieuze bedreiging voor onze gezondheid. Mensen ervaren dat hun gezondheid steeds belangrijker wordt en stellen steeds hogere eisen aan de kwaliteit van hun voedsel en een groene omgeving.

Dagelijks verleiden mooie verpakkingen met beloftes en gezondheidsclaims ons om nieuwe producten te kopen. Over de aanwezige geur-, kleur-, en smaakstoffen, verstevigers, conserveringstoevoegingen en E-nummers wordt met geen woord gerept. We zijn in de loop der jaren niet alleen de smaak van voedsel, maar ook de kennis over ons voedsel kwijtgeraakt. Steeds meer kinderen weten steeds minder over wat ze dagelijks wordt voorgeschoteld. Zij worden grootgebracht met voedselvervangers en hebben geen idee meer over de oorsprong van ‘echt’ voedsel.

De indrukwekkende toename van de ‘life science’-kennis zal het bewustzijn van de relatie tussen voeding en gezondheid in de toekomst zeker versterken. De verwachting is dat de komende 5 tot 10 jaar ons inzicht in gezondheidsbepalende factoren enorm zal toenemen. Er zijn nu al specialisten die bij erfelijke aandoeningen leefadviezen geven op basis van het profiel van onze genen. In de komende jaren zal een dergelijke individuele analyse verder worden uitgebreid met geheel andere biomarkers zoals eiwitten en metabolieten. Inzicht in de relatie tussen dit soort biomarkers en onze voeding zal leiden tot individuele voedingsadviezen en vraagt een enorme toename van onze kennis met betrekking tot alle aspecten van onze landbouwsystemen.

Deze verandering heeft ongetwijfeld maatschappelijke consequenties op de productieketen van ons voedsel en de inrichting van de groene ruimte. Nieuwe producten en nieuwe productiewijzen zullen steeds vaker worden afgestemd op de gezondheid van de mens. Steeds meer mensen gaan op hun beurt terug naar de basis en kiezen ervoor om hun eigen voedsel weer te verbouwen.