De Sjop Online

Komkommer

Komkommers kweken

Komkommers kun je in de lente en zomer prima buiten kweken. Beschik je over een kweektent, dan geniet je het jaar rond van komkommers uit eigen kweek. Met de substraten en plantenvoeding van GANNA zorg je voor de ideale omstandigheden.

Over komkommers

De komkommerplant, behorend tot de soort Cucumis Sativus, is een snelgroeiende klimplant die veel vruchten aanmaakt. Van één stengel kun je tientallen komkommers oogsten. Lekker als tussendoortje of bijgerecht, door de salade of op een boterham. En hij doet het ook nog eens uitstekend als gezichtsmasker. Ga je zelf komkommers kweken, zul je zien dat je deze vrucht nog meer gaat gebruiken. En dat is alleen maar gezond!

Mini-komkommers kweken

Het mini-komkommerras Picowell (lat. Cucumis sativus) geeft veel komkommers. Met zo’n tien tot vijftien centimeter is het een stuk kleiner en steviger dan zijn grote broer. Het is een zeer snel groeiende klimplant en vraagt daarom om regelmatig onderhoud en een thuiskweker met groene vingers. Dit ras kun je buiten kweken, zolang het ’s nachts niet te koud is. De planten kunnen zeker niet tegen nachtvorst, dus zet ze niet vóór eind april buiten. Binnen in een kweektent voelt deze plant zich ook goed – dit ras wordt niet voor niets vaak in kassen gebruikt.

Substraat en planning

Picowell kun je kweken op aarde, kokos, steenwol en recirculerende hydro systemen. Voor elke methode biedt GANNA een productlijn. De tijd tussen het zaaien en de rijping van de eerste vrucht bedraagt zo’n vijf weken. Ongeveer 2 weken daarna kun je een maand lang mini-komkommers oogsten.

Komkommers zaaien en kiemen

Gebruik voor het zaaien van komkommers een goede zaaigrond. Je kunt deze maken door drie delen potgrond te vermengen met een deel zand. GANNA Terra Seedmix is een kant-en-klare en klare zaaigrond, afgestemd op groente en volledig zuiver. Gebruik een zaaibak die je kunt afdekken. Vul deze bak met zaaigrond. Bevochtig de grond en laat deze acclimatiseren bij een temperatuur van ongeveer 20°C.

Verspreid het komkommerzaad over de grond en vul de bak af met maximaal een halve centimeter zaaigrond of Terra Seedmix. Dek de zaaibak af met een plastic deksel of glasplaat om de temperatuur vast te houden en uitdroging te voorkomen. Overdag laat je de grond luchten door de afdekplaat op een kier te zetten (plaats bijvoorbeeld een stokje onder de plaat).

Het zaaien kan eventueel in de kweektent worden gedaan. Zorg er wel voor dat het licht niet te fel op de jonge plantjes schijnt: ze kunnen dan verbranden en uitdrogen.

De zaailingen overzetten

Het overzetten van de kleine plantjes, van de zaaibak naar een grotere pot, kan wanneer het eerste echte bladpaar tevoorschijn komt. Dit zogenaamde verspenen kan een dikke week na het zaaien. Zet de zaailingen bij voorkeur in potten van drie tot zes liter. Dit geeft de planten een vochtbuffer die groot genoeg is voor de gehele teeltduur.

Voor het beste resultaat gebruik je een hoogwaardig en specialistisch substraat zoals GANNA Terra Professional, Terra Professional Plus of Coco. Voor biologische teelt gebruik je de gecertificeerde potgrond BIOGANNA Bio Terra Plus.

Bestuiving niet nodig

In tegenstelling tot tomaat, paprika en pepers maakt het komkommerras Picowell ook zonder bestuiving vruchten aan. Hommels en bijen lusten de nectar best, maar het is voor de plant is het niet noodzakelijk dat ze langskomen. De vruchten bevatten echter geen zaden.

Leiden en dieven

De komkommerplant is een klimplant en de stengel moet dan ook regelmatig langs een stok of draad worden geleid voor voldoende steun. De uitlopers in de oksels van de bladeren kunnen zo veel mogelijk worden weggenomen (dit noemen we dieven).

Temperatuur, licht en luchtvochtigheid

De komkommer is van oorsprong een tropische vrucht. De plant groeit het best bij een temperatuur van 25°C overdag en 20°C ‘s nachts. Voor een goede ontwikkeling hebben de planten 14 uur licht per dag nodig. De komkommer groeit het best bij een relatieve vochtigheid (RV) van 70%. In een kweektent is de RV meestal lager (40 tot 50%). Een klein laagje water op de grond of een vernevelaar kan helpen om de luchtvochtigheid te verhogen. Zorg dat de nachttemperatuur in de kweektent minimaal 16°C is.

Ziekten en plagen

ommige planten kunnen last hebben van witte vlieg, bladluis en een aantal andere ziektes en plagen. Deze kun je – zonder gif – voorkomen en behandelen met GANNACURE. Rouwmuggen (turfvliegjes) zitten vaak in het substraat, maar deze zijn voor de plant onschadelijk en zullen vanzelf verdwijnen.